Gazdaság

Felgyorsult a gazdasági növekedés az euróövezetben

Felgyorsult a növekedés az euróövezetben az április-június közötti időszakban az Eurostat második GDP-becslése szerint: a GDP egy százalékkal bővült az első negyedévhez képest.

Bíztató jel, hogy a háztartások fogyasztása rekordmértékben, 0,5 százalékkal nőtt. Ekkora emelkedésre utoljára még a válság előtti “békeidőben’, 2007 utolsó negyedévében volt példa.

A beruházások 1,8 százalékkal gyarapodtak, míg az első negyedévben még 0,4 százalékkal zsugorodtak, az export viszont nem nőtt a korábban megszokott mértékben, jelezvén a külső kereslet gyengülését.

Elemzők szerint az euróövezetben akár tartós is lehet a fellendülés, mivel a most közzétett adatok szerint a gazdaságban kezdenek felülkerekedni a belső felhajtó erők, így a tizenhatok kevésbé sérülékenyek a külső kereslet esetleges gyengesége miatt.

Az Eurostat első becslése is egy százalékos növekedésről szólt, és ennyit valószínűsítettek az elemzők is. Az első negyedévben 0,3 százalék volt a növekedés az előző három hónaphoz képest a felülvizsgált adatok szerint.

Éves bázison 1,9 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévi 0,8 százalékos bővülést követően, miközben az első becslésben még csak 1,7 százalékos növekedés szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik