Gazdaság

Herczog: nem áldozhatja fel a növekedést az EU

Az Európai Unió nem áldozhatja fel a növekedést és a versenyképességet a költségvetési megszorítások érdekében - áll a Herczog Edit (MSZP) által készített jelentésben.

Az EU 2011-es költségvetéséhez készített előterjesztést az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága csütörtökön ellenszavazat nélkül elfogadta – közölte a képviselő.

Herczog Edit a jelentésben arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly versenyhátrányba kerülhet az EU a világ többi gazdasági térségével szemben, ha ahelyett, hogy a növekedésbe fektetne, folyamatosan megnyirbálja a költségvetését.

Emlékeztetett arra, hogy az EU 2011-ben az előirányzathoz képest közel 3 milliárd euróval kevesebből gazdálkodhat, hiszen az Európai Bizottság megszorító lépéseit követően a tagországok kormányait képviselő tanács tovább szűkítette a költségvetési mozgásteret.

A képviselő szerint “természetesen alkalmazkodni kell a válság okozta új helyzethez, de nem a versenyképességi és foglalkoztatási fejezet ilyen mértékű visszavágásával”.

Márpedig a büdzsé öt fejezete közül éppen a versenyképesség terén szenvedi el a közösség az egyik legnagyobb visszaesést – mutat rá a jelentés.

“Ez olyan, a 21. század Európáját megalapozó programokat sodorhat veszélybe, mint a kkv-k támogatása, a különféle innovációs programok, a stratégiai jelentőségű európai űrpolitika, a 100 százalékos internetes lefedettség kialakítása vagy éppen az új energiahordozók kifejlesztését és az energiahatékonyság javítását célzó SET-Plan” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik