Gazdaság

Erdei: észnél kell lenni az adósok helyzetének rendezésénél

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint nem lehet gondolkodás nélkül átvállalni a kötelezettségeket.

Erdei Tamás a HVG-nek elmondta, a reménytelen helyzetbe sodródott adósok sorsának rendezéséről szóló javaslatukat a jelek szerint a kormány elfogadta, így a követeléskezelő felállításával az állam tulajdonába mehetnek át a bedőlt lakáshitelekhez tartozó ingatlanok, amelyekből feltehetőleg szociális bérlakásokat alakítanak ki.

A Bankszövetség elnöke szerint ez komoly mérlegelést igénylő szociálpolitikai kérdés: nem lehet abba a hibába esni, hogy az állam gondolkodás nélkül átvállalja a kötelezettségeket, hiszen előfordulhat, hogy azok sem fizetik vissza a hiteleiket, akik egyébként megtehetnék.

Erdei a bankadóval kapcsolatban azt mondta, nem kell túldimenzionálni a konszenzus hiányát a kormány és a Bankszövetség között. Szerinte a különadóval ugyan mérsékelni lehet a költségvetés hiányát, ám a hitelezés lassulása visszafogja a gazdasági növekedést. Úgy véli, bármilyen eszközhöz folyamodik a kormány, közvetlenül vagy közvetve az adófizetőkön csapódik le. A Bankszövetség vezetője elmondta, szerinte nem valószínű bármelyik bank kivonulása.

Hozzátette, a jelenlegi piaci viszonyok között az a racionális, ha a különadó közvetlen terheit minél hosszabb ideig nem engedik a vállalati és lakossági ügyfeleken lecsapódni, ugyanakkor a közvetett hatásoktól képtelenség megóvni az ügyfeleket.
A továbbiakban a legfontosabb feladat a gazdaság szerkezeti átalakításának megkezdése, a halogatás tovább rombolja a versenyképességet – fejtette ki a Bankszövetség elnöke.

AJÁNLOTT LINK:

Erdei Tamás: azokon kell segíteni, akiken a bankok már nem segíthetnek (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik