Gazdaság

Egykulcsos adó: hosszú lesz az átállás

2015-re várható csak, hogy kialakul itthon a szigorú értelemben vett egykulcsos adórendszer - írja a Világgazdaság.

Szakértők szerint a legnehezebb feladatnak minden bizonnyal az adókedvezmények kivezetése és az adójóváírások megszüntetése bizonyulhat, illetve az, hogyan tudják majd megelőzni, hogy több százezer alacsonyabb keresetű adózó terhelése ne emelkedjen.

Kérdéses az is, hogy mit neveznek majd egykulcsos adórendszernek, hiszen vélhetően a tervezett családi támogatások miatt a személyi jövedelemadó többkulcsos lesz. A jelenleg tervezett 16 százalékos, egykulcsos rendszer új adókedvezmények bevezetését is feltételezi, ezek nélkül éppen az átlag alatti keresettel rendelkezők járnának a legrosszabbul.

A jelenlegi kedvezmények mellett csak azok vihetnének haza ugyanis valamivel többet havonta, akik legalább bruttó 156 ezer forintot keresnek. Az adójóváírások kivezetése viszont legalább 448 milliárd forintjába kerülne az államnak.

Ezt a tetemes összeget csak több év alatt lehet lefaragni, vagy úgy, ha nagyobb ütemben emelik a minimálbért. Mindezeket figyelembe véve, a következő években még biztosan nem lesz egy “söralátét” méretű az adóbevallás nyomtatványa – számol be a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik