Gazdaság

A gazdaságot is veszélyezteti a gyenge forint

Nehéz megjósolni a svájci frank/forint árfolyam alakulását az elkövetkező hetekre, miután kedden új történelmi csúcsot ért el az alpesi deviza árfolyama.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a forint piacán az elmúlt időszakban eluralkodó háborús helyzet lélektani hatása beláthatatlan – írja a Napi Gazdaság.

Szerinte stabilizálni kellene a hazai deviza megítélését, hiszen a forint alulértékeltté válásával a magyar gazdaság megítélése is folyamatosan romlik. Még aggasztóbb, hogy a hektikus árfolyam-ingadozások ellehetetlenítik a gazdaság valós állapotának felmérését.

A svájci frank euróval, és így forinttal szembeni felértékelődése a versenyszférában is komoly aggodalmakra ad okot.

A mostanság elért árfolyamok már olyan szintek, ahol nincsenek korábbról fogódzók, így nehéz jósolni a következő ellenállásokat. Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője szerint pszichológiailag a 225 forintos értéket lehet most megjelölni, ennél nagyobb számokkal az elemző nem akar riogatni, annak ellenére, hogy a helyzet nem túl rózsás.

A forint helyzete csak az önkormányzati választások után változhat meg. A befektetők számára ugyanis megnyugtató helyzet kellene Magyarországgal kapcsolatban akár az IMF-fel, akár nélküle.

Ajánlott cikk:

Háborús helyzet a forint piacán – mégis van remény a devizahiteleseknek (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik