Gazdaság

Közel öt százalékkal csökkent a beruházások volumene

A nemzetgazdasági beruházások volumene az idén a második negyedévben 4,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az első félévben 5,5 százalékkal volt kisebb a beruházások volumene az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

2009 II. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első félévben a beruházások volumene 6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal nőttek. 2009 egészében a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008-ban.

A beruházási tevékenység idei II. negyedévi 4,9 százalékos mérséklődésén belül az építési beruházások volumene 7,3 százalékkal kisebb volt a lakásberuházások és a nagyobb útépítések visszaesésének következtében. A gép- és berendezésberuházások 1,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik