Gazdaság

Elfogyott az általános tartalék mintegy kétharmada

Augusztusra elfogyott az idei költségvetés általános tartalékának több mint hatvan százaléka.

Az Orbán-kormány az elmúlt három hónapban – a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint – 16,6 milliárd forintot költött el a 2010. évi költségvetés általános tartalékából különféle döntésekkel. A büdzsében e címen összesen 57,3 milliárd forint állt rendelkezésre; az előző kormány ebből már felhasznált 21,2 milliárd forintot, így az általános tartalék jelenleg a teljes keret közel 40 százaléka, 19,5 milliárd forint.

Az általános tartalékból a kormány a legnagyobb összeget, 5,86 milliárd forintot, a “veszélyhelyzetek időszakában felmerült védekezési és a kárenyhítés költségeire” csoportosított át a vidékfejlesztési tárcához, illetve 2,9 milliárd forintot a Belügyminisztériumhoz, illetve az árvízzel kapcsolatos feladatok ellátására 2,285 milliárd forintot juttatott el az önkormányzatokhoz. De több tárcához – így például a honvédelmihez is – csoportosított kisebb összegeket az árvízi védekezéssel kapcsolatban.

A kabinet a Terrorelhárítási Központ létrehozására az általános tartalékból 1,5 milliárd forintot költött. A milliárdos tételek között van még a Formula-1-nek juttatott egymilliárd forint. A kormány különféle címeken támogatta még a sportot: a versenysportra 700 millió, a szabadidősportra 300 millió, az úszó-Eb-re 100 millió forintot csoportosított át a tartalék terhére.

Több kisebb tétel is szerepel a kormány döntései között, így egyebek mellett a fogyatékkal élő szervezeteknek 66 millió forintot juttatott, az árvízkárosult gyermekek üdültetésére 41 millió forintot költött, a Széchenyi-kártya kiterjesztésére pedig 95 millió forintot fordított.

A kettős állampolgárság bevezetésével kapcsolatos feladatokra a tartalékból a kormány összesen 830 millió forintot különített el: 375,2 millió a Belügyminisztériumhoz, 442,3 millió a Külügyminisztériumhoz, 12,5 millió forint pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik