Gazdaság

Lassult az ipari megrendelések növekedése az euróövezetben

Lassult az új ipari megrendelések növekedési üteme az euróövezetben júniusban - tette közzé kedden az Európai Unió statisztikai hivatala.

A megrendelések havi szinten 2,5 százalékkal nőttek a májusi – 3,8 százalékról 4,1 százalékra módosított – bővülés után.

Éves összevetésben 22,6 százalékkal több új megrendelést kaptak a gyárak, májusban 23,0 százalék volt a felülvizsgált növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 1,5, illetve 22,9 százalékos növekedést vártak.

Az Eurostat adatai szerint a szélsőségesen ingadozó hajó- és repülőgépipari, valamint vasúti megrendelések nélkül havi szinten 1,6 százalékkal, éves összevetésben 22,5 százalékkal több megrendelést kaptak a gyártók.

A növekedés szinte teljes egészében annak tudható be, hogy felszökött a kereslet a beruházási javak – gépek, berendezések, gyártó eszközök – iránt. A fogyasztási cikkek kereslete azonban továbbra is csökkenést mutat, jelezvén, hogy az emberek vásárlási kedve még mindig lanyha.

Az összes 27 tagországot tekintve sem sokkal eltérőbb a kép az euróövezetinél: havi szinten 2,4 százalék, éves bázison 22,5 százalék volt a növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik