Gazdaság

Át kell alakítani az NFÜ működését

Érdemi átalakításokra van szükség a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) működésével kapcsolatban minisztériumi szinten is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az Állami Számvevőszék a közelmúltban tette közzé jelentését az uniós támogatásokat érintő szabálytalanságokról és követelésekről, amely néhol siralmas képet fest az ügynökség működéséről.

A hibák egy része az NFÜ-nek róható fel, így például az, hogy nem készült nyilvántartás a pénzügyi korrekciókról, és nem lehet tudni, az államnak milyen összegeket kell visszafizetnie Brüsszelnek, s milyen összegeket lehet ismét visszaforgatni a rendszerbe.

A tárca szerint a jelentés megerősíti azt a korábbi döntést, hogy felül kell vizsgálni a támogatási folyamatokat – az ütemterv szerint az új Széchenyi-terv 2011. január 15-én vehet startot.

Nem kizárólag a pályázati eljárást kell áttekinteni, hanem a teljes támogatási folyamatot: a program kialakításától a végrehajtás különböző lépésein át a pénzügyi elszámolásig, program/projektzárásig, ideértve az esetleges panasz- vagy szabálytalansági folyamatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik