Gazdaság

Bebetonozhatja a kamatokat az MNB

Nem változtat az 5,25 százalékos alapkamaton jövő hétfőn a jegybank monetáris tanácsa (MT)- vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett piaci elemzők.

Az alacsony fejlett piaci hozamok mellett továbbra is rendkívül népszerűek a fejlődő piaci állampapírok, ez pedig támogatja a hazai állampapírok iránti keresletet, így az IMF-fel megszakadt tárgyalások okozta nyugtalanságot egyelőre ellensúlyozni tudják a globális piaci folyamatok.

A belföldi események az önkormányzati választások után kerülhetnek fókuszba – véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője. Ha a kabinet ezt követően nem tud előállni hiteles és tartható költségvetési tervekkel, akkor komolyabb mozgások jöhetnek, ráadásul a következő években jelentősen nő a finanszírozási szükséglet.

Később csak akkor várható enyhítés a jegybank részéről, ha a kormány elő tud állni három százalék alatti hiányt tartalmazó 2011-es költségvetési javaslattal – közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Ebben az esetben javulhat az ország megítélése és erősödhet a forint, ami nagyobb mozgásteret biztosíthat az MNB-nek, számol be a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik