Gazdaság

Nagyobb lett a vártnál a júliusi infláció

A fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az elemzők 3,8 százalékos 12 havi drágulással számoltak. A maginfláció júliusban 0,1 százalék, 12 havi összehasonlításban 1,3 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 12 havi indexe júliusban 4,2 százalékot tett ki.

Idén az első hét hónapban átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Mináry Borbála, a statisztikai hivatal munkatársa a havi áremelkedéssel kapcsolatban azt mondta: elsősorban azon csoportok ára emelkedett átlag felett, amelyeket nem számolnak bele a maginflációba. Kiemelte az élelmiszereket, amelyek a gyenge termés miatt az elemzők által vártnál jobban drágultak.

Az éves adattal kapcsolatban megjegyezte: a lassulás alapvetően annak köszönhető, hogy kiesett a tavalyi bázisból a júliusi áfaemelés hatása. A tavaly júliusi öt százalékpontos áfa- és jövedékiadó-emelés egy éven keresztül tartotta magasan az inflációt.

A fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Tavaly júliusban a fogyasztói árak 1,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik