Gazdaság

Ősszel jelentősen drágulhat az arany

Stagnál az aranypiac, ősztől azonban 10 és 20 százalék közötti áremelkedés várható a www.aranypiac.hu elemzése szerint.

Az elemzés szerint az arany unciánkénti (31,10348 gramm) ára jelenleg 1200 dollár körül ingadozik. A nyári szezonra jellemző tendenciák ellenére nem csökkent jelentősen és nem tesztelte az 1150 dolláros technikai támasz alatti tartományt.

A piackutató cég közleménye szerint az idén ősztől jövő év tavaszig nagy valószínűséggel 10-20 százalékkal drágulhat a nemesfém. Az emelkedő trend magyarázata az aranypiac ciklikusságában rejlik; az év vége felé majd az évfordulót követően jellemzően emelkedni szokott az arany ára, hiszen például a világ ékszerpiaci forgalmának 70 százalékát képviselő Indiában október elején kezdetét veszi a házassági szezon.

Az Arany Világtanács (World Gold Council) jelentése szerint 2010 első negyedévében az indiai ékszeripar 300 százalékos keresletnövekedést produkált 2009 hasonló időszakához képest. A kereslet az arab világban is dinamikusan nő: az Arab-öböl menti Szaúd-Arábiában és Egyesült Arab Emírségekben 27 százalékkal bővült az aranyfeldolgozásából élő iparág.

Az ékszeripar mellett egy másik meghatározó aranypiaci tényező az ismét nagyobb szerepet kapó jegybanki aranytartalék mértéke. A jegybanki aranykészletnek a devizatartalékokhoz mért optimális aránya 10-15 százalék körül van. Ezzel szemben Kína a 2447 milliárd dolláros devizatartalékának, amely a legnagyobb a világon, hivatalosan alig 2 százalékát tartja aranyban.

Ez az alacsony arány állandó spekulációra ad okot Kína nem hivatalos aranyvásárlásait illetően, ami a színfalak mögött tartós keresletet generál a nemesfém iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik