Gazdaság

Aranyárban mérhetik majd az aranyat

Az elkövetkező hetekben, hónapokban tovább növekedhet az arany ára, amely várhatóan az 1300 dolláros unciánkénti árfolyamig is eljuthat.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint a befektetési arany árfolyamának emelkedését több fundamentális oldalról érkező tényező is okozhatja, így az adósságválság az eurózónában, a várhatóan 2011-től megugró infláció, Kína monetáris szigorításának tovagyűrűző hatásai, az amerikai munkaerőpiac visszafogott kilábalása, valamint az is, hogy a dollár és euró gyengülése jegybanki aranyvásárlásokat eredményezhet, a bányatársaságok pedig kevesebb fedezeti ügyletet bonyolítanak.

A globális gazdaság érzékenyégének tekintetében az egyik legfontosabb kérdés az elemzés szerint, hogy a felfelé ívelő ciklus, ami körülbelül egy éve kezdődött, mennyire húzódik el. A legfőbb veszélyt jelenleg az elszabadult államadósságok jelentik, amelyek hosszú távú spórolásra kényszeríthetik a legfontosabb gazdaságokat.

Jellemzően 2007 és 2009 között a fejlett államok költségvetési hiánya átlagosan 6 százalékponttal emelkedett a világháborút követő rekord 8 százalékos szintre. Eközben az adósságráták 20 százalékkal ugrottak meg és jelenleg átlagosan a GDP közel 62 százalékát teszik ki. A társaság elemzésében kiemelte: az adósságráták emelkedése értékvesztésre ítéli a legfontosabb fizetőeszközöket, és így növeli az arany likviditását.

Kifogyunk a készletekből

Az Equilor elemzői úgy látják: az is hozzájárulhat az arany drágulásához, hogy a nemesfém egyes becslések szerint 2019-re kifogyhat a bányákból. Továbbá az indiai és kínai lakosság részéről érkező kereslet a szakértői várakozások szerint stabil, sőt növekvő lehet még egy esetlegesen emelkedő árfolyam mellett is. Ezt támasztja alá, hogy 2010 első negyedévében a kereslet a két országban meghaladta az előző év azonos időszakában mértet még úgy is, hogy eközben mindkét országban rekordszinten mozog a jegyzés a helyi devizában mérve. Indiában például 291 százalékkal nőtt az ékszerkereslet 147,5 tonnára az idei első negyedévben az előző évi hasonló időszakhoz képest.

Az arany árfolyama jelenleg 1231 dollár körül mozog a nemzetközi tőzsdéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik