Gazdaság

Hitelre vár a balatoni óriásberuházás

A hitelpiac élénkülésétől függ az SCD Group négy éve bejelentett, összesen 450 millió eurós balatoni fejlesztéseinek beindulása.

Elkán Péter, az SCD Group kommunikációs igazgatója elmondta: a cég, valamint a programba 2007-ben beszálló Quinlan Private csoport továbbra is elkötelezett a 23 balatoni befektetési terv megvalósítása mellett. Jelenleg 3-4 megfelelően előkészített, engedélyek birtokában lévő balatoni projekt vár megvalósulásra, amelyekről azonban további részleteket nem kívánt elárulni.

A hitelpiaci környezetről a kommunikációs igazgató elmondta: míg 2008 előtt 15-20 százalékos önerővel is kölcsönhöz juthatott egy-egy ingatlanfejlesztés, addig a válság óta 40-50 százalék ez az arány, és sokkal nagyobb kockázatot jelent a hitelfelvevő számára.

Hangsúlyozta, hogy az SCD készen áll a balatoni programja indítására, amint megfelelő lesz a tőkepiaci környezet turisztikai ingatlanfejlesztések számára. Ha a balatoni program beindul, a fejlesztők évente 2-3 projekt elindításával számolnak, beruházásonként átlagosan kétéves megvalósulási idővel számolva. A fejlesztési tervekben főként tó-közeli apartman-házak, szállodák és szórakoztató központok szerepelnek.

Az SCD jelenleg is fejleszt olyan területen, ahol magas kamatfelár mellett kevésbé kockázatos a beruházás: jelenleg két irodaházat épít közel 50 százalékos önerővel Budapesten, a Hűvösvölgyben – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik