Gazdaság

Zuhan a hazai építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 júniusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 19,7 százalékkal csökkent a 2009. júniusihoz képest.

Az építőipar hosszabb ideje tartó visszaesése júniusban is folytatódott, bár az építőipari termelés az idén júniusi, a korábbi hónapokban nagyobb arányú mérséklődésben a 2009. júniusi, az áfaemeléssel összefüggő előrehozott teljesítmények miatti kiugróan magas bázisnak volt meghatározó szerepe.

Az év első hat hónapjában a termelés 13,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 2,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az építőipar termelői árai 2010 második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek.

Júniusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – termelése 17,2 százalékkal maradt el a 2009 azonos időszakitól.

Az egyéb építmények termelése az előző évi kiugró növekedés után 28,2 százalékkal csökkent, a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 15,4 százalékkal mérséklődött.

Tavaly júniusban jelentősen bővült az építőipari termelés volumene: a kibocsátás mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik