Gazdaság

Gyorsult az ipari termelés növekedése júniusban

A hatodik hónapban 15,2 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, míg májusban 13,8 százalék volt a bővülés.

A júniusi részletes adat megegyezik az előzetesen publikálttal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatok alapján pénteken.

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 júniusában 15,2, munkanaphatástól megtisztítva 12,6 százalékkal nőtt. A termelés az év első hat hónapjában 9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 0,8 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés idei első félévi adatai egyértelműen jelzik a növekedést: amíg az első három hónapban rendre 3,1, 8,1, illetve 3,9 százalékos gyorsulást mutatott az ipar, addig a második negyedévben már közel két számjegyű emelkedést regisztrált a statisztika: áprilisban 9,6, májusban 13,8, júniusban 15,2 százalékos növekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik