Gazdaság

Jelentősen csökkenhet az élelmiszerek áfája

Az élelmiszerek áfájának 10 százalékra történő csökkentését kezdeményezik élelmiszeripari szervezetek. A kabinet már fontolóra vette a javaslatot.

Élelmiszeripari szervezetek szerint a 25 és a 18%-os kulcsot is mérsékelni kellene, így lehetne csak újra fellendíteni az üzletek áfa-emelés óta visszaesett forgalmát. Ráadásul mint mondják, ezzel a feketekereskedelem is háttérbe szorulhatna.

„Ha az áfa mértéke jelentősen csökkenne, ebből következően a termékárak is tudnának csökkenni és ezzel párhuzamosan a forgalom vissza tudna emelkedni” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

„A 25 százalékban van egy vonzóerő, hogy ezt érdemes elkerülni és nem a legális utat választani, 10 százaléknál már nem biztos, hogy megérné” – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hústerméktanács titkára.

A kabinet már fontolóra vette az érintett szervezetek javaslatát, a kormányszóvivő szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium jelenleg tanulmányt készít a kérdésben, és októberben születhet döntés a csökkentés mértékéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik