Gazdaság

Új adó kivetését fontolgatják Brüsszelben

Az uniós adó a légiközlekedést és pénzügyi tranzakciókat érintené, ám 2013-tól terítéken lenne egy CO2-kibocsátással kapcsolatos adótervezet is.

Megváltozott az tagállamok hozzáállása az EU-adó gondolatával kapcsolatban – mondta Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a német nyelvű Financial Times-nak. A tagállamok a gazdasági visszaesés és a pénzügy krízis közepette a sorra fogadták el megszorító intézkedéseiket, melynek kapcsán Lewandowski úgy fogalmazott: a legtöbb tagállam tehermentesítésre vágyik, így ideje elgondolkozni azon állami bevételek sorsáról, melyre a pénzügyminiszterek nem formálnak jogot.

Ha az EU saját adót hozna létre, a tagállamoknak kevesebbet kellene Brüsszelnek fizetniük nemzeti büdzséjükből Brüsszel irányában, akik jelenleg a nemzeti összterméküknek megfelelő összeget egyenesen a közösségi költségvetésbe fizetik. Mindez 1988-ban még 11 százalék volt, ma pedig 76 százalékát teszi ki az uniós bevételnek, ami korántsem felel meg az alapító atyák elképzeléseinek-mutatott rá Lewandowski.

A feltételezett adó a légiközlekedést és pénzügyi tranzakciókat érintené, ám a biztos 2013-ra előrevetítette a széndioxid kibocsátással kapcsolatos adótervezetet is. Koncepciójának részleteit Janusz Lewandowski szeptemberben fogja nyilvánosságra hozni.

A biztos optimista véleménye ellenére a kérdéskör várhatóan erősen megosztja majd az uniós tagállamokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik