Gazdaság

Év végéig tovább drágul a benzin és az élelmiszer?

Az elemzők által vártnál gyorsabban nőtt az infláció júliusban, ez mégsem okozott különösebb meglepetést, az év egészére vonatkozó előrejelzések pedig megegyeznek a kormányéval.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé, hogy a fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt mondta, hogy 3,7 százalékos éves inflációt várt júliusra, nem számított az élelmiszerek és a szolgáltatások ilyen fokú drágulására. A szakember szerint idén az éves átlagos infláció 4,7 százalék, decemberben pedig 3,8 százalékra lassulhat. Árokszállási Zoltán szerint felfelé ható kockázat lehet az élelmiszerek, valamint az energia árának emelkedése és a forint árfolyamának alakulása.

A szakértő szerint reális a kormány által az idei évre előre jelzett 4,7 százalékos infláció.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta, éves szinten 4,8-4,9 százalékos inflációt várnak, ami csak számítási hibahatár szinten tér el a kormány által előre jelzett, kedden közzétett 4,7 százalékos árszínvonal emelkedéstől. A bank előrejelzése szerint a decemberi éves infláció 4,5 százalék lesz.

Hozzátette, az év hátralévő részében központi, hatósági árintézkedésre nem számít, miközben a kedvező nyári hónapok után az élelmiszerárak várhatóan emelkedni fognak. Az elemző szerint az is befolyásolja az inflációt, hogy az üzemanyagárak, ha kismértékben is, de folyamatosan emelkednek majd a hátralévő hónapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik