Gazdaság

Romániában 70 év múlva lehet ezer kilométer autópálya

Pesszimista számítások szerint Romániában hetven év múlva épülhet meg összesen ezer kilométer autópályája, ha az építkezési munkálatok a jelenlegi ütemben haladnak.

A Ziarul Financiar elektronikus kiadásában kedden arról számolt be, hogy 310 kilométer autópálya van épülőben egész Romániában, amelynek területén jelenleg összesen 300 kilométer autópályája használható.

A lap arra figyelmeztet, hogy az építkezés lassú üteme miatt Románia elveszítheti az európai uniós forrásokat, amelyeket felhasználhatna autópálya-építésre. A lap szerint a román politikusok által az elmúlt tíz évben többször megígért ezer kilométer autópálya megépítése a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 2015 és 2020 között valósulhat meg.

Az uniós források elvesztésének lehetősége azért merül fel, mert az elmúlt három évben a román közlekedési minisztériumnak sikerült lehívnia a legkisebb mértékben a többi szaktárcához képest az EU-s alapokat. Kétmilliárd euró állt a szaktárca rendelkezésére 2007 és 2010 között, de ennek az összegnek csak az 1,87 százalékát, vagyis 40 millió eurót sikerült lehívnia június végéig.

A minisztérium az idén a IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán tervezett dél-erdélyi autópálya építését részesíti előnyben, mert annak finanszírozásához hozzájárul az Európai Unió is. Radu Berceanu közlekedési miniszter korábban elmondta, hogy az idei szűkös büdzséből nem tudják finanszírozni a kizárólag román állami költségvetési forrásokból épülő észak-erdélyi autópályát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik