Gazdaság

Rendületlenül áramlik a pénz a befektetési alapokba

Az év első felében öt éve nem látott mennyiségű pénz, 400 milliárd forint áramlott a befektetési alapokba - a félév végére az alapok vagyona elérte a 3510 milliárd forintot.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb statisztikája szerint az alapok vagyona a fél év során 17 százalékkal nőtt, és utoljára 2005-ben volt példa arra, hogy fél év alatt ekkora tőke áramoljon a befektetési alapokba.

Elsősorban a lakossági befektetők érdeklődése nőtt meg a befektetési alapok iránt, és ők jellemzően továbbra is a kockázatmentes befektetésekbe helyezik pénzüket.

A második negyedévben több mint 150 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és a legtöbb friss tőkét likviditási alapok vonzották. Ugyanakkor a tőkekivonás csak olyan alapokból történt, amelyekben a részvények aránya nagyobb az egyéb befektetésekhez képest.

A befektetési alapkezelők az alapokban lévő 3.510 milliárd forint vagyon mellett további 4.912 milliárd forint vagyont kezeltek 2010. június 30-án az összesen 8.422 milliárdból a kezelt teljes nettó vagyon 7.473 milliárd forintot ért el.

A befektetési alapok közül az első félévben leggyorsabban, több mint 60 százalékkal, a zártkörű pénzpiaci és származtatott alapok bővültek, a nyilvános alapok közül pedig – 36 százalékkal – a rövid kötvényalapok növekedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik