Gazdaság

Az idén 2000 milliárd forinttal nőhetnek a befektetési alapok

Az idén januárban bevezetett tartós befektetési számla (tbsz) konstrukció első felhalmozási évének végéhez közeledve élénkülhet a pénzbeáramlás a tbsz-ekbe.

A Generali Alapkezelőnél arra számítanak, hogy az év végéig akár 2000 milliárd forint is érkezhet a hazai befektetési alapokba. Az alapok jelenlegi, mintegy 3500 milliárd forintos vagyona decemberre így elérheti az 5500 milliárd forintot is az alapkezelő csütörtöki közleménye szerint.

Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója úgy véli, az év második felében a tbsz-re optimalizált pénzpiaci és a 3-5 éves garantált alapok vezethetik majd az értékesítéseket.

Az alapkezelő a saját üzletmenetét is optimistán ítéli meg, azt várja, hogy az általa kezelt vagyon a 2009. végi félezer milliárd forintos szintet 20 százalékkal meghaladva az idén év végére elérheti a 600 milliárd forintot.

Schuszter Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a befektetési alapok működését szabályozó, 2011-ben életbe lépő európai uniós direktíva (UCITS IV.) megnehezítheti a hazai alapkezelők dolgát, ugyanis az eddiginél jóval könnyebbé teszi a külföldi alapok hazai bejegyzését és forgalmazását. A szakember a szabályozás hazai jogrendszerbe való átültetése során a protekcionizmus erősítését várná el a jogalkotótól.

Hozzáteszi, hogy az új uniós direktíva ugyanakkor a hazai piacon működő és regionális szerepre törő alapkezelők számára is teremt lehetőségeket azon kelet-európai országokban, amelyek tőkepiacai még fejletlenebbek a magyarországinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik