Gazdaság

Beszállt a Siemens a szegedi gázturbinás projektbe

Ötvenszázalékos részesedést szerzett a Siemens Project Ventures GmbH (SPV) a szegedi 880 megawatt kapacitású kombinált ciklusú gázturbinás erőmű projektcégében.

A South Energia Zrt.-ben a Siemens tulajdonostársa a svájci Advanced Power AG. A két vállalat együttműködése rendkívül sikeres múltra tekint vissza; a tervek szerint a 2012-ben induló, mintegy 160 milliárd forintos költségű szegedi beruházás a nyolcadik közös projektjük a világban.

A fejlesztés helyszíne – a Szegedi Ipari és Logisztikai Központ 13 hektáros területe – kifejezetten alkalmas egy kombinált ciklusú gázturbinás erőmű számára. A beruházás rendkívül versenyképes, hiszen a magyar villamosenergia-piacon nagy szükség van új, magas hatásfokú erőművekre a jövőbeli igények kielégítésére – idézte a közlemény Wolfgang Bischoffot, az SPV vezérigazgatóját.

A beruházás 160 milliárd forintos költségének mintegy egyharmada várhatóan helyi beszállítók és szolgáltatók bevételeit növeli majd. Az erőmű az építési szakaszban akár ezer főnek, a mintegy 25 éves üzemeltetési szakasz során pedig több mint száz főnek biztosít munkalehetőséget. Az építkezés a tervek szerint 2012-ben indul; az erőmű kereskedelmi üzeme 2015-ben kezdődhet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik