Gazdaság

A Nokia Siemens felvásárolja a Motorola egy részét

A Nokia Siemens Networks (NSN) 1,2 milliárd dollárért megvásárolja az amerikai Motorola vezeték nélküli hálózati eszközöket gyártó részlegét.

Az NSN hétfői bejelentése szerint az ügylet az év végéig zárul le. A Mototorlától nagyjából 7500 munkatárs kerül át a finn-német vállalathoz, és több kutatás-fejlesztési központ is. Az NSN főként az amerikai és a japán piacon erősíti jelenlétét, a részleg megvásárlásával több mint 50 nagy céggel bővíti ügyfélkörét.

A hálózati eszközöket gyártó NSN-t a finn Nokia Corp., a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója és a német Siemens ipari óriásvállalat alapította 2006-ban. A piacvezető svéd Ericssont nem sikerült megelőznie a cégnek, és a gazdasági világválságot is megszenvedte; 2009-ben 1,6 milliárd euró működési veszteséget könyvelt el.

A Motorola feldarabolását már évek óta tervezik. A társaság 2007-ben még a második legnagyobb mobilgyártó volt a világon, ezt követően viszont egyre gyorsabb ütemben csökkent a piaci részesedése, és a társaság veszteségessé vált.

A feldarabolási tervek végül 2010 elejére váltak véglegessé. Az elképzelés szerint a céget két részre bontják, az egyik fő tevékenysége a hálózati berendezések gyártása lesz, a másik pedig a fogyasztói elektronikai területet, benne a mobiltelefon-gyártást viszi tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik