Gazdaság

Szénhidrogén-együttműködést akar a kormány Zágrábbal

A Mol és az INA már jelentős eredményeket ért el a kutatásban.

A magyar-horvát közös államhatár mentén lévő szénhidrogénmezők közös kutatásáról és kiaknázásáról, a két ország közötti energiabiztonsági együttműködésről kíván megállapodást kötni a kormány. Orbán Viktor a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozatban hatalmazta fel az energiapolitikáért felelős minisztert a tárgyaló delegáció kijelölésére.

Az egyezség létrejötte után az energiapolitikáért, illetve a külpolitikáért felelős minisztereknek azonnal felhatalmazást kell kérniük a kormánytól a végleges megállapodás megkötésére. A magyar és a horvát kormány Barcson 2009. szeptember 17-én tartott ülésén aláírt dokumentumok között már szerepelt egy egyetértési nyilatkozat a szénhidrogén-ipari projektek kiterjesztéséről, egyebek mellett a gázvezetékek összekapcsolásáról.

A Mol és az INA az elmúlt években jelentős eredményeket hozó határ menti szénhidrogén-kutatási projekteket folytat Zaláta és Potony környékén. A Potony melletti szénhidrogén-kutatási programról 2007. szeptember 1-jén írt alá megállapodást a két fél, ez lett a sikeres Zaláta melletti fúrás utáni második közös határ menti kutatási projekt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik