Gazdaság

Hitelezésre szólította fel a bankokat a brit pénzügyminiszter

A bankoknak újra kölcsönökkel kell támogatniuk a kis- és közepes vállalkozásokat, a bónuszok kifizetése nem előzheti meg ennek jelentőségét.

George Osborne annak kapcsán figyelmeztette a brit bankpiac legnagyobb szereplőit, hogy a pénzintézetek ezen a héten teszik közzé első féléves beszámolójukat, amelyek elemzői várakozások szerint kedvező mérleget mutatnak. Szakértők szerint a bankok első féléves eredménye összességében 8-11 milliárd font között lehet.

Az eredmények javulása ismét bírálatok célpontjává tette a bankokat, mondván hogy nem folyósítanak elég kölcsönt a kis- és közepes vállalkozóknak, ezzel pedig hátráltatják a gazdasági válságból való kilábalást.

Sokan attól tartanak, hogy a kedvező eredmények ellenére a bankok továbbra is kitartanak a szigorú hitelezési politika mellett, és a nyereség egy részét félreteszik egy esetlegesen felmerülő későbbi válság kezelésére.

A pénzügyminiszter felhívása a kölcsönök jelentősebb arányú folyósítására különösen a Lloyds-csoportot és a Royal Bank of Scotlandet érinti, mivel ezek az intézetek “az adófizetők pénzének köszönhetően maradtak talpon”.

Elemzők szerint az eredmények közlése után a Royal Bank of Scotland bejelenti, hogy tartva magát a várakozásokhoz, 50 milliárd font értékben folyósít majd kölcsönöket a vállalkozások számára. Hasonlóképp a Llyods is “elszánt lesz, hogy bizonyítson”.

A válságot állami segítség nélkül átvészelő nagy pénzintézetek – a HSBC, a Standard Chartered és a Barclays – a várakozások szerint osztalékot fizetnek részvényeseiknek, de mint azt a bankszövetség jelezte, “tudatában vannak a társadalom iránti felelősségüknek”, így a részükről is a kölcsönzési kedv növekedésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik