Gazdaság

Egyre több a forintalapú jelzáloghitel

Júniusban a hazai valuta alapján felvett kölcsönök bőven több mint 80 százalékos részarányt értek el.

Az idén júniusban tovább nőtt a háztartások által felvett forintalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértéke, míg az új devizaalapú jelzáloggal fedezett lakáshitelek enyhe növekedést, a szabad felhasználású jelzáloghitelek pedig stagnálást mutattak – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A háztartásoknak nyújtott forintalapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júniusban 86 százalék volt. A lakáshiteleken belül 81 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 83 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék volt a forintalapú hitel.

Idén júniusban a háztartások által felvett új forintalapú lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 10,5 százalék volt, 8 bázisponttal több, mint egy hónappal korábban, de fél év alatt 145 bázisponttal, egy év alatt 462 bázisponttal csökkent. A csökkenés üteme meghaladta a jegybanki alapkamat mérséklődését, amely az első félévben 1 százalékponttal, egy év alatt pedig 4,25 százalékponttal lett alacsonyabb.

A júniusban kötött új forintalapú lakáshitel-szerződések összege ismét megközelítette a 20 milliárd forintot, amire öt éve nem volt példa.

A svájcifrank-alapú lakáshitelek felvétele stagnált, alig 600 millió forintot tett ki júniusban, amivel harmadik hónapja maradt egymilliárd forint alatt, messze a 79 milliárd forintot megközelítő 2008. októberi csúcsértékétől.

Az átlagos hitelköltség júniusban 6,66 százalékos volt, 65 bázisponttal ugrott meg egy hónap alatt, miközben így is csak 37 bázisponttal volt magasabb a félévvel, és 72 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Eközben a svájci frank egy hónap alatt 4,9, az első félévben 12,4, egy év alatt pedig 10,2 százalékkal felértékelődött a forinthoz képest.

A forint- és euróhitelek átlagos hitelköltség-mutatói közötti különbség – az előző hónapok szűkülő tendenciáját megszakítva – a lakáscélú hitelek esetében 2,23 százalékpontra, és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 1,51 százalékpontra nőtt.

A forintban nyújtott fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség-mutatója júniusban ismét csökkent, és 20,12 százalékos szintje 5,47 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt év végén volt. 7,82 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A háztartások lekötött forintbetéteinek átlagos kamata egyedül júniusban 0,5 százalékponttal csökkent, és majdnem két százalékponttal esett az első félévben. A lakossági betéti kamatok tavaly május óta folyamatos csökkenést mutatnak, és egy év alatt majdnem 5,5 százalékponttal csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik