bmi
Gazdaság

BMI: lassult a feldolgozóipar növekedése

Tovább bővült ugyan a feldolgozóipar áprilisban, de a növekedés üteme már második hónapja csökken.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 51,6 pont lett a márciusi 54,4 pont után – Közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn. Az áprilisi az idén már a negyedik 50,0 pont feletti, növekedést jelző érték.

Az idén a negyedik hónapban négy kivétellel a részindexek növekedést jeleztek, de a legtöbb esetben csökkentek márciushoz képest. Az előző havinál 7,7 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,0), de a mutató így is négy hónapos folyamatos bővülést jelez.

A beszerzési mennyiség 56,5 pontos indexe 1,6 százalékponttal csökkent márciushoz képest. A termelési mennyiség indexe – 55,2 pont – 5,2 százalékponttal marad el az előző hónapétól. A beszerzési árak indexe (68,0) erőteljesen növekedett márciushoz képest, továbbra is az árak erőteljes emelkedésére utal.

Áprilisban tovább csökkent a vásárolt készletek mennyisége, de a folyamat lassult márciushoz viszonyítva. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje – 47,9 pont – áprilisban az előző hónapinál 6,6 százalékponttal magasabb. A késztermékkészletek indexe – 44,8 pont – 4,8 százalékponttal csökkent.

A külpiaci mutatók márciushoz képest kissé romlottak: az importindex – 48,9 pont – 4,4 százalékponttal csökkent, és öt hónapos bővülés ért véget ezzel. A két hónapja még rendkívül erős exportbővülést jelző exportindex értéke – 50,2 pont – esett, 4,7 százalékponttal lett kisebb, de továbbra is az export – szerény ütemű – növekedésére utal.

A foglalkoztatási index – 55,1 pont – ötödik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, a múlt havihoz képest 3,4 százalékponttal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik