Gazdaság

A fejlődő piacokat keresik a luxusmárkák

A luxusmárkák a magyar és a közép-európai piacon kevésbé aktívak, mint a válság előtt voltak, a jobb növekedési kilátású, fejlődő piacokat keresik - a legfontosabb célterületük Kína.

A luxuscikk kereskedelem jelenleg a legaktívabb kiskereskedelmi szektor. Az idei év első felében világszerte az új üzlethelyiségek 23 százalékát a luxusmárkák bérelték – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadó kutatásából.

A világszerte érezhető gazdasági lassulás ellenére a luxusmárkák forgalmazása egyre inkább globalizált, a luxuscikk-kereskedők átlagosan a világ 25 országának 50 nagyvárosában tevékenykednek.

A luxusmárkák 91 százaléka képviselteti magát Hong Kongban, London 87 százalékkal áll a második helyen. A harmadik helyezett a vizsgálat során Dubai lett, itt a luxusmárkák 85 százaléka van jelen. A kutatás legfontosabb eredménye az volt, hogy valamennyi márka Kínába törekszik, potenciálisan ez a legnagyobb piac.

Más sorrend alakul ki akkor, ha a luxusmárkák jelenléte mellett a luxuscikk kiskereskedők jelenlétét is figyelembe veszi az elemző. A kettőt egybe számítva már London lett az első, Dubai a második, Párizs a harmadik, míg New York a negyedik helyezett.

A közlemény szerint a jobb növekedési kilátások miatt a luxuscikk-kereskedők inkább a fejlődő országokra fókuszálnak az Európai Unió helyett. A budapesti kiskereskedelmi piacra sem léptek be új, nagy nevek, a luxusmárkák sokkal kevésbé aktívak a fővárosban, mint a válság előtt voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik