Gazdaság

A brit GDP fél százalékát a Rolls-Royce adta tavaly

Az első nagyvállalatok között készített jelentést a Rolls-Royce arról, hogy tevékenységével milyen mértékben járul hozzá a brit gazdaság teljesítményéhez.

Várakozások szerint az eredmények újabb lendületet adhatnak a magas színvonalú termelés és a gépészeti-műszaki ipar tágabb értelemben vett hatásáról folytatott vitának.

A The Financial Times című üzleti napilap által idézett jelentés szerint a motorgyártó Rolls-Royce tavaly 0,56 százalékkal járult hozzá a hazai össztermékhez (GDP) Nagy-Britanniában. Az arány az Oxford Economics elemzése alapján óriási, tekintve a vállalat dolgozóinak a brit lakossághoz viszonyított alacsony arányát.

A vizsgálódások kimutatták: a Rolls-Royce 2009-ben 7,8 milliárd fonttal vette ki a részét az 1400 milliárd fontos brit GDP-ből. A kutatást a vállalat rendelte meg, hogy általa rávilágítson a brit technológia gazdaságban játszott szerepére.

Sir John Rose, a Rolls-Royce vezérigazgatója közismerten jó kapcsolatokat ápol David Cameron kormányfővel, és beszámolók szerint szeretné elérni, hogy a kormány fogadjon el olyan ipari stratégiát, amely kormányzati segítségnyújtást is magában foglal a technológia-alapú vállalatok támogatására.

Az Oxford Economics elemzése arra is rávilágított, hogy a Rolls-Royce gazdasághoz való hozzájárulásának csak ötöde mutatható ki közvetlen hatásként, a többi mintegy “mellékhatásként” lép fel a gazdasági tevékenységek során. Ez alátámasztja a lobbisták véleményét, miszerint a technológiai tervezésre költött minden egyes font sokkal többet hoz a gazdaság számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik