Gazdaság

Egyszerűsített foglalkoztatási lehetőség az idény- és alkalmi munkáknál

Jelenleg mintegy 300 ezer ember dolgozik idénymunkásként, és körülbelül 100 ezer az alkalmi foglalkoztatottak száma.

Egyszerűsített foglalkoztatás lép hatályba augusztus elsejétől a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkákra, illetőleg az alkalmi munkákra vonatkozóan, jelenleg mintegy 300 ezer ember dolgozik idénymunkásként, és körülbelül 100 ezer az alkalmi foglalkoztatottak száma – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára Balatonfüreden.

Az új törvényi szabályozás szerint idénymunka esetében nincs létszámkorlát, bármennyi dolgozót foglalkoztathat naponta a munkáltató, míg alkalmi munka esetében a főállású dolgozók számához viszonyítva szabja meg az új törvény a foglalkoztathatók számát – tájékoztatott az államtitkár. Mint mondta: például 20 főállású felett 20 százalék lehet az alkalmi foglalkoztatottak száma.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy több mint egymillió alkalmi munkavállalói könyvet tartottak számon az országban, s gyakran előfordult az, hogy valaki egyetlen főállású munkavállaló mellett 10-15 embert foglalkoztatott – egész évben – “alkalmisként”. Ugyanakkor az 1,2 milliónyi kiskönyvvel rendelkezőnek talán csak a harmada vállalt munkát – jegyezte meg.

Czomba Sándor hangsúlyozta: az alkalmi foglalkoztatás napi létszámkorlátja túlléphető, csak az éves keret nem. Mint mondta: ha egy vendéglátósnak hétvégén van sok vendége és nagy rendezvényei, akkor szombaton, vasárnap a főidényben több alkalmi munkavállalót is foglalkoztathat a napi engedélyezettnél. Rugalmas a szabályozás, s éves összesítésben vizsgálják majd az előírások betartását – tette hozzá.

Elmondta: idénymunka esetében – a mezőgazdaságban, az idegenforgalomban – 90 napról 120-ra emelték fel az éves foglalkoztatás idejét, az alkalmi munkásokat pedig 90 napon át lehet dolgoztatni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a munkavállalóra vonatkozóan nincs korlát: ha 120 nap után átmegy másik céghez, akkor ott folytathatja tovább a munkát, azaz akár egész évben is dolgozhat.

Az államtitkár közlése szerint augusztus 1-jétől ügyfélkapun keresztül vagy telefonon lehet az idény-, illetőleg alkalmi foglalkoztatottakat bejelenteni, sőt december 1-jétől SMS-ben is mód nyílik erre. Írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt az idény- vagy alkalmi munkavállaló kéri, de az is egyszerűsített nyomtatvány lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik