Gazdaság

Workania: kissé már nő a munkaerő-kereslet

Az idén az első félévben 6,1 százalékkal volt több álláshirdetés, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az álláskeresők száma 18,8 százalékkal nőtt.

A Workania felmérésének adatai szerint a technika és fejlesztés területéhez kapcsolódó álláshirdetések mennyisége esett vissza a legnagyobb mértékben – 57 százalékkal – az előző évhez képest. Ugyancsak jelentős mértékben, 52,5 százalékkal csökkent a telekommunikációhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma – ugyanezen a területen az álláskeresők száma 23 százalékkal nőtt.

Az építőipar, ingatlan kategóriában negyedével kevesebb volt az álláshirdetés, mint egy évvel korábban, az elhelyezkedni szándékozók száma pedig 17 százalékkal nőtt. Az idén az első félévben a közgazdaságtan, pénzügy, könyvelés területéhez kapcsolódó álláshirdetésből 23 százalékkal volt kevesebb, miközben nyolc százalékkal nőtt azok száma, akik ezen a területen kerestek új állást.

Voltak olyan szektorok, ahol jelentős mértékben nőtt az álláshirdetések száma is. Ilyen például a banki és a biztosítási szektor, ahol 58, illetve 61 százalékkal lett több az álláshirdetés, de 42 százalékkal nőtt az értékesítési munkakörökre vonatkozó hirdetések száma is 2009 első félévéhez képest.

A gépiparban 17 százalékkal több álláshirdetés volt, mint egy évvel ezelőtt, az álláskeresők száma azonban csak négy százalékkal nőtt a korábbi időszakhoz képest. Az autóipar területén 38 százalékkal nőtt a meghirdetett állások mennyisége, és 12 százalékkal emelkedett az itt elhelyezkedni szándékozók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik