Gazdaság

Egy időre leállnak a sztrádaépítések

Felülvizsgálják a beruházásokat, az útfejlesztéseket pedig uniós forrásból finanszírozzák.

A jelenlegi PPP (public private partnership) konstrukciójú, erőltetett ütemű autópálya-építések nem folytatódnak – mondta a Népszavának a fejlesztési tárca államtitkára. Felülvizsgálják az állami és magánerőből megvalósuló beruházások (a már elkészült M5-ös, M6-os autópályák) szerződéseit, amelyek fenntartása és üzemeltetése évi több százmilliárd forinttal terheli meg a költségvetést.

Az előkészített beruházásoknál megnézik a finanszírozási lehetőségeket, és ezt követően döntenek a sorsukról. Ezek a felülvizsgálatok az elszámoltatás részeiként arra vonatkoznak, előnyösek-e, gazdaságosak-e a kötelezettségvállalások az államnak. Az M6-os sztráda Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszánál a jogi-pénzügyi ellenőrzés műszaki felülvizsgálattal is párosul.

Hegmanné Nemes Sára féreértésnek nevezte azokat a korábbi sajtóhíreket, hogy ez már a második vizsgálat lenne. Mint mondta, az ideiglenes használatba vételi engedély kiadását megelőző, korábbi vizsgálat semmiképpen nem minősíthető felülvizsgálatnak. Mivel ez a szakasz beszakadt, haladéktalan és rendkívül részletes műszaki áttekintésre van szükség – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik