Gazdaság

Hatalmas összeggel távozik a BP vezérigazgatója

Visszavonulása után évente 600 ezer fontos nyugdíjra számíthat Tony Hayward, a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős BP októberben leköszönő vezérigazgatója.

Az 53 éves Hayward októberi távozását kedden a BP hivatalosan is megerősítette, utóda az amerikai Bob Dudley lesz.

A vállalat nyugdíjazásra vonatkozó szabályai szerint, azok a munkatársak, akik 2006. április 6-a előtt a BP alkalmazásában álltak, ötvenéves koruk után bármikor igényt formálhatnak a nyugdíjszámlájukon összegyűlt összegre. Az október 1-jei hatállyal távozó szakember nyugdíjának értéke a 2009. december 31-i indexálás szerint 10,8 millió font volt, ez évi 584 ezer fontos járadékot jelent. Ez az összeg visszavonulásáig még nőni fog.

Hayward közös megegyezéssel és egy évi fizetéssel – több mint egymillió font – távozik, és bónuszokra is igényt tarthat. A távozó igazgató 28 éve dolgozik a BP kötelékében, és vélhetően a cég oroszországi vegyes vállalatának igazgatótanácsában folytatja munkáját.

Haywardot a Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i katasztrófája óta hevesen kritizálták, mondván hogy nem szentel elég figyelmet a katasztrófa elhárításának. Elemzők szerint a vezérigazgató távozásának körülményei ismét bírálatok célpontjává tehetik a vállalatot.

A Tony Haywardot váltó 54 éves Bob Dudley lesz az első külföldi a nagy múltú vállalat élén.

Dudley a környezeti katasztrófa elhárításában betöltött szerepe miatt Haywardnál jóval nagyobb népszerűségnek örvend.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik