Nagyvilág

Olajkatasztrófa – Nem működött a riasztóberendezés

Az olajkataszrtófa körülményeit vizsgáló bizottsági meghallgatáson kiderült: nem működött a riasztóberendezés.

Ki volt kapcsolva a riasztóberendezés a Deepwater Horizon olajkút biztonsági rendszerében, amikor április 20-án robbanás történt a Mexikói – öbölben lévő fúrótoronynál- mondta el Mike Williams biztonsági szakember az olajkatasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság new-orleansi meghallgatásán.

Williams aláhúzta, hogy a riasztóberendezés kikapcsolt állapotban volt a robbanás pillanatában. Ennek oka, hogy nem akarták felesleges riasztásokkal terhelni éjszakánként a helyszínen alvó munkásokat. A szakember vallomása felveti annak kérdését, hogy vajon meg lehetett volna-e akadályozni a BP 11 alkalmazottjának halálát, amennyiben a jelzőrendszer aktív állapotban lett volna.

Williams kifejtette, hogy jómaga több alkalommal jelezte a problémát felettesének Mark Hay-nek, aki azonban figyelmen kívül hagyta az észrevételeit.

A BP olajcég fúrótornyának április végi felrobbanása az USA történelmének legnagyobb környezeti katasztrófáját, és 11 dolgozó halálát vontra maga után, az utómunkálatok pedig több milliárd dollárt emésztettek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik