Gazdaság

291 forint is lehet az euró a héten

A forint pénteken elért gyenge árfolyamát tartotta hétfőn reggel is. A stresszteszt eredményének köszönhetően a héten várhatóan erősödhetnek a térségbeli devizák - a forint kilátásai kétségesek.

Az euró erősödött hétfőre virradóra az euróövezeti stresszteszt pénteken közzétett eredményének köszönhetően. Az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2928 dolláron jegyezték a vasárnap késő esti 1,2891 dollár után.

A forint pénteken 283 forintos eurójegyzés környékéről 288 környékére gyengült két egymást követő hitelminősítői lépés hatására. A Moody’s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország államadósság-besorolását, majd a Standard and Poor’s rontotta negatívra a magyar szuverén adósbesorolás kilátását. A hét végén a forint árfolyama 287-288 forintos euróárfolyam környékén mozgott.

Hétfőn reggel az eurót 287,42 forinton jegyezték a vasárnap késő esti 287,50 forint után. A forint 6,23 százalékkal áll gyengébben év eleji árfolyamánál. A lengyel zloty árfolyama a hét végén gyakorlatilag nem változott, a cseh korona viszont erősödött.

A zloty, a cseh korona és a forint a múlt héten folyamatosan erősödtek a javuló európai gazdasági kilátásoknak és a nemzetközi befektetők javuló kockázatvállalási hajlandóságának köszönhetően, de a forint pénteken leadta a héten elért nyereségének nagy részét.

A zlotytól a nemzetközi befektetői hangulat alakulását követő árfolyammozgást várnak a kereskedők, amit elsősorban az euróövezeti stresszteszt eredményének piaci értelmezése határoz majd meg. A koronától további erősödést várnak a héten, mivel a korona az első számú befektetési célpontja a forintbefektetésekből kivont tőkének.

A forint árfolyamának további alakulásáról ellentétes nézeteket vallanak a piacon. Az egyik álláspont szerint a forint a térségbeli devizákkal együtt várhatóan erősödik kissé a héten, a másik nézet szerint a forint elszakadt a térségbeli devizáktól és a héten 287 és 291 forintos eurójegyzés közötti árfolyamokat érhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik