Gazdaság

Újabb hitelminősítőtől kapott pofont Magyarország

Az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's.

A kilátásrontással együtt a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló hosszú és rövid futamú szuverén magyar adósság “BBB mínusz/A-3” osztályzatait.

A kilátásrontás bejelentéséhez fűzött londoni elemzésében az S&P azt írta: a mostani magyar osztályzatok a cég azon nézetét tükrözik, hogy az előző kormányok költségvetési konszolidációs programjai kedvezőek voltak a közfinanszírozási helyzet viszonylagos gyengeségének kezelésére és a kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedés alapjainak megteremtésére tett kísérletek szempontjából.

A mostani kormány is tesz olyan intézkedéseket, amelyek valószínűleg javítják majd a közfinanszírozás fenntarthatóságát, más intézkedések azonban potenciálisan kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira – áll az elemzésben.

A S&P döntése újabb forintgyengülést okozott. Az eurót 286,85 forinton jegyezték délután fél kettőkor, nem sokkal a S&P közlését követően. Kora reggel a jegyzés 283,50 forint környékén mozgott.

Délelőtt a forint két forinttal gyengült, miután a Moody’s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői államadósság besorolását. A S&P lépését újabb egy forint körüli gyengülés követte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik