Belföld

Az LMP ötpárti egyeztetést akar az IMF-tárgyalásokról

A pártnál úgy látják, hogy a kormány mostani tárgyalási stratégiája alkalmatlan, felül kell vizsgálni.

Orbán Viktor haladéktalanul kezdeményezzen ötpárti egyeztetést a valutaalappal és az unióval folytatott tárgyalásokról, tekintettel a kialakult érzékeny helyzetre – mondta újságírók előtt hétfőn az LMP frakcióvezetője. Schiffer András szerint a mindenkori kormány álláspontjánál szélesebb konszenzusra van szükség: a pártoknak meg kellene állapodni egy “nemzeti minimumról”, nemzeti főtárgyalót is ki kellene jelölni. Utóbbi személyének szintén konszenzusosnak kellene lennie – tette hozzá.

Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: az LMP támogatja, hogy a magyar kormány ezeken a tárgyalásokon határozottan képviselje a nemzeti érdekeket. Most ugyanakkor az látszik, hogy a kormány tárgyalási stratégiája alkalmatlan, és ennek árát a devizahitelesek, illetve az adózók fizetik meg.

A kormány saját magát hiteltelenítette azzal, hogy elfogadta a lex Járaiként emlegetett javaslatot, amely mentesítené a bankadó megfizetése alól a Fideszhez közeli biztosítótársaságokat. Azzal is saját magát hiteltelenítette a kormány, hogy Orbán Viktor a foci-vb-t választotta a tárgyalások helyett – mondta a képviselő.

A kormány gazdaságpolitikája alkalmatlan arra, hogy kezelje a magyar gazdaság problémáit. Nincsen ugyanis érdemi mondanivalója a munkahelyteremtésről, a devizahitelek kezeléséről és az ígért nagyarányú járulékcsökkentésről – tette hozzá Scheiring Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik