Tudomány

Peking meghosszabbította a Google működési engedélyét

A kínai informatikai szakhatóság megerősítette, hogy meghosszabbították a Google kínai üzemeltetőjének működési engedélyét.

A Beijing Guxiang Information Technology Co. Ltd. szerződésének meghosszabbítására vonatkozó eljárásban “kiigazítással jóváhagyták” az engedély érvényességét – tudatta a kínai informatikai tárca illetékese. A Google tartalomszolgáltatásra vonatkozó kérelmét június 29-én nyújtották be. Ebben a Guxiang kötelezettséget vállalt “a kínai törvények betartására” és arra, hogy “a vállalat tartózkodik olyan jogellenes tartalmak szolgáltatásától, amelyekre a kínai távközlésre vonatkozó szabályozás 57. számú jegyzéke kitér”.

A jegyzék megállapítja, hogy bármely szervezet vagy magánszemély számára tilos az internetet olyan tartalmak terjesztésére használni, amelyek az államhatalom elleni felforgató tevékenység kísérletének szándékát fejezik ki, veszélyeztetik az állambiztonságot, sértik a nemzeti tekintélyt és érdeket, vagy a nemzetiségek közti gyűlöletre, megosztásra bujtanak fel, illetve pornográfiát, vagy erőszakot közvetítenek.

A vállalat azt is elfogadta, hogy az általa nyújtott tartalom ellenőrzésére a kormányszervek joga – tájékoztatott a minisztériumi illetékes, s megállapította: a helyzetértékelést követően arra a következtetésre jutottak, hogy a Guxiang alapvetően kötelezettséget vállal a hosszabbításhoz szükséges feltételek teljesítésére, s ennek megfelelően az engedélyt megadták. Kína folytatja a nyitás politikáját, és örömmel fogadja a külföldi befektetőket, de a kormány a törvényi alapú igazgatás elvéhez tartja magát – tette még hozzá a név nélkül nyilatkozó hivatalnok.

A Google múlt hét pénteki közleményében nagy örömét fejezte ki, amiért a kínai kormány megújította internetes tartalomszolgáltatási engedélyét, s – mint írta – arra készül, hogy kínai felhasználóinak továbbra is kínálja “keresési szolgáltatásait és helyi termékeit”. A Google januárban jelentette be, hogy a rendszerét ért hackertámadások miatt meg akarja szüntetni a Google.cn tartalmának addigi szűrését, majd márciusban hongkongi keresőmotorjára irányította internetezőit, miközben zenei és egyéb szolgáltatásainak oldalait meg kívánta hagyni a kínai belföldön.

Peking a közelmúltban jelezte, hogy a helyzet fenntartása esetén veszélybe kerül a cég engedélye, amely 2012-ig szól ugyan, de évente meghosszabbításra szorul.

A Google 2006-óta van jelen a ma már több mint 400 milliós kínai internetpiacon. Az amerikai keresőóriás piaci részesedése mintegy harminc százalék, legnagyobb helyi riválisáé, a Baidué a duplája. Hongkongi manőverét követően a Google bevételeinek érzékelhető visszaeséséről érkeztek hírek. Most, a kínai engedély meghosszabbítására azonnal pozitívan reagált a tőzsde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik