Gazdaság

Folytatja beruházásait a Volkswagen Kínában

Évi 300 ezer darab új Volkswagen autó gyártására lesz képes az az új kelet-kínai gyár, amelynek megépítéséről a Shanghai Volkswagen csütörtökön kötött megállapodást.

A Csiangszu tartományi Jicseng városban épülő gyár 2013-ban kezdi meg a termelését és több mint háromezer embernek teremt munkalehetőséget. Ez lesz a Shanghai Volkswagen Automotive Co. ötödik összeszerelő üzeme Kínában.

A Shanghai Volkswagen a legnagyobb kínai autógyár, a SAIC Group és a német Volkswagen AG. vegyesvállalata. Három összeszerelő üzemük Sanghajban működik, egy pedig Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban.

Jochem Heizmann, a Volkswagen igazgatóságának tagja a megállapodás aláírási ünnepségén elmondta, kínai partnereikkel úgy tervezik, hogy 2013-14-re megduplázzák a gyártás mennyiségét, vagyis mintegy évi 3 millió gépkocsi előállítását tervezik. A Volkswagen tavaly rekordot döntött, 1 millió 400 ezer darab autót adott el.

A német autóóriás másik kínai vegyesvállalata a FAW-Volkswagen Automobile Co. a múlt héten jelentette be, hogy 1 milliárd 180 millió dolláros beruházással egy szintén 300 ezres kapacitású gyár építésébe kezd a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány Fosan (Foshan) városában. Az első gépkocsik várhatóan 2013 második felében gördülnek majd le fosani gyár szalagjáról.

A Kínában – leányvállalatai révén – összesen kilenc gyárral rendelkező Volkswagen kész teljesíteni 2012-ig szóló 12 milliárd eurós befektetési tervét. Ma a VW az első számú autógyártó Kínában. Alkalmazottainak létszáma az idén elérheti az 50 ezer főt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik