Gazdaság

A vártnál jobban halad a görög reformprogram

A vártnál jobban halad a görög takarékossági és reformprogram végrehajtása - állapította meg az euróval fizető országok pénzügyminiszteri testületének elnöke.

Az “euróklub” hétfő este tartott ülést Brüsszelben, mielőtt kedden a 27 EU-ország pénzügyminiszterei ültek volna össze tanácskozásra. A hétfő éjjel tartott sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker úgy vélekedett, hogy a görögök szeptemberben lehívhatják a számukra kidolgozott pénzügyi mentőcsomag második tételét, miután májusban már kaptak 14,5 milliárd eurót fizetési helyzetük megszilárdítására az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) összefogásával.

Több pénzügyminiszter ugyanakkor azt a reményét hangoztatta, hogy hamarosan Szlovákia is hozzájárulását adja ahhoz a több százmilliárd eurót készenlétbe helyező mechanizmushoz, amely az esetleg bajba kerülő további euróövezetbeli országok megsegítését célozza.

Az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) – amelynek a létrehozását a görög adósságválság nyomán keletkezett aggodalom jegyében határozták el – 440 milliárd eurós kölcsönalap lesz, s a készenlétbe helyezendő pénzt az euróval fizető 16 ország adja össze.

A 440 milliárd a korábban létrehozott 60 milliárdos támogatási vészkeretet emeli fel 500 milliárdra. Ehhez jön még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 250 milliárdos kerete, vagyis az eurózóna pénzügyi stabilitását összesen 750 milliárd euró készenlétben tartásával kívánják biztosítani.

A Robert Fico vezette előző szlovák kormány elvben beleegyezését adta a programban való szlovák részvételhez, ám az eddigi ellenzéki pártok ellenkezésüket hangoztatták. E pártok a júniusi választások nyomán kormányra kerültek, és most hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy ne akadályozzák az EFSF életre hívását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik