Gazdaság

Óvná a befektetők pénzét az Európai Bizottság

A pénzügyi szolgáltatások iránti fogyasztói bizalom erősítését célzó javaslatcsomagot terjesztett elő hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.

A javaslatok értelmében a bankszámla-tulajdonosok – bankjuk esetleges csődje esetén – az eddiginél rövidebb idő alatt – 7 napon belül – hozzájuthatnának a pénzükhöz, a számukra biztosított fedezet mértéke pedig 100 ezer euró összeghatárra növekedne.

A brüsszeli bizottság javaslata értelmében a befektetési alapok szolgáltatásait igénybe vevő befektetők gyorsabban részesülnének kártérítésben, amennyiben a befektetési alap – csalásból, adminisztrációs visszaélésből vagy működési hibából kifolyólag – nem juttatja vissza a befektető vagyoni eszközeit. A kártérítés maximális mértéke 20 ezer euróról 50 ezer euróra nőne.

“A javaslatcsomag a bizottság azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyek célja, hogy átlátható és felelősségteljes európai pénzügyi rendszer jöjjön létre, amelynek révén a jövőben elkerülhetőek, illetve kezelhetőek lesznek a válságok” – nyilatkozott Michel Barnier, az uniós belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos.

Az Európai Bizottság indítványai a tagállami kormányokat képviselő Tanács, valamint az Európai Parlament elé kerülnek megvitatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik