Gazdaság

Csökkentheti a jövedéki adót a kormány

A kormány a jövedéki adót érintően is megvizsgálja, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a költségvetésben megtervezett és a valós bevételek közti eltérések kiegyenlítődjenek.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő hétfőn az Országházban arra az újságírói kérdésre, megfontolják-e a jövedéki adó csökkentését, a statisztikai adatok szerint ugyanis kevesebb bevetél folyik be belőle, mint az adóemelések előtt, úgy válaszolt: nem a jövedéki adó az egyetlen olyan terület a költségvetésben, amelynek esetében a valós bevételek jelentősen elmaradni látszanak azoktól az összegektől, amelyeket az előző kormány beleírt a büdzsébe.

A kormány meg fogja vizsgálni annak lehetőségét a jövedéki adó kapcsán is, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy ezek az eltérések kiegyenlítődjenek – tette hozzá.

A szóvivő a bankadóról szólva azt mondta, az adónem következő évekre vonatkozó kivetéséről, annak módjáról, mennyiségéről lehet majd tárgyalásokat folytatni a továbbiakban.

Arra a kérdésre azonban, biztos-e, hogy idén nem engednek a tervezett 200 milliárd forintból, Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány és a miniszterelnök álláspontja is világos, és nincs ok ennek az álláspontnak a feladására. Mint mondta, a költségvetésnek szüksége van erre a bevételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik