Gazdaság

Elérte Németországot az Északi Áramlat

Elérte Németországot hétfőn az Északi Áramlat földgázvezeték, amely orosz gázt szállít a nyugat-európai piacra Ukrajna és Lengyelország megkerülésével a Balti-tenger alatt.

A több mint 1200 kilométeres vezeték első darabját április 6-án fektették le, orosz területen. A vezetéken egyszerre több helyszínen dolgoznak; a svédországi Gotland szigeteknél például már 200 kilométernyi csővezetéket helyeztek el a tenger fenekén, a német partoknál pedig két hete indult a munka.

A vezeték a Mecklenburg-Előpomeránia tartománybeli Lubminnál érte el a szárazföldet. Georg Nowack projektvezető szerint nem csupán technikai szempontból, de jelképes értelemben is fontos állomás, hogy megérkezett a célállomásra az Északi Áramlat.

A tervek szerint az Északi Áramlaton jövőre indul meg a szállítás. 2012-től, a vezetékpár második tagjának üzembe helyezése után már évi 55 milliárd köbméter – Magyarország négy évi fogyasztásának megfelelő mennyiségű – orosz földgáz jut egyenesen Németországba.

A vezeték projektcége a Nord Stream AG, amelyben az orosz Gazprom 51 százalékkal, a német E.ON Ruhrgas AG és a Wintershall AG 20-20 százalékkal, a holland Gasunie NV pedig 9 százalékkal részesedik. A vezeték kiépítésének költsége 7,4 milliárd euró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik