Gazdaság

Áprilisban már épülhet az Északi Áramlat

Még márciusban összeáll az Északi Áramlat finanszírozása és április elsején már indulhatnak is a vezeték építésének munkálatai - közölte Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

A hitelszerződések aláírására a következő hetekben kerül sor – közölte az Északi Áramlat projekttársaság szóvivője. Tavaly decemberi nyilatkozatok szerint a vállalatnak összesen 27 bankkal kell megállapodnia mintegy 3,9 milliárd euró hitelösszegről – számol be a Bloomberg.

A beruházásban jelenleg az orosz Gazprom, a német E.ON és a BASF/Wintershall, valamint a holland Gasunie vesz részt, de a francia GdF Suez a héten jelentette be, hogy csatlakozik a projekthez.

Az Északi Áramlat megépülése esetén az oroszországi Vyborgot kötné össze a német partoknál fekvő Greifswald városával. A párhuzamosan lefektetett két vezetéken át évi 55 milliárd köbméter gáz szállítására lesz mód 2012-től. A Balti-tengeren átvágó vízalatti vezeték tervezett hossza 1,220 km, a 7,4 milliárd eurós tervezett költség csak erre a szakaszra vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik