Gazdaság

Befejeződtek az új metrószerelvények tesztjei

Befejeződött a 2-es és a 4-es vonalra szánt új metrószerelvények tesztelése; már csak a típusengedély hiányzik, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH) kell kiadnia.

A tesztek alatt elvégeztek egy 500 kilométeres “hajtás-fékezés” próbát, valamint egy 1000 kilométeres fővonali tesztet a 2-es metróvonal alagútjában. A szükséges dokumentációt már megküldték az engedélyező szervnek, az NKH-nak – tették hozzá.

A Fővárosi Közgyűlés június 3-án döntött arról, hogy ha az Alstom nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt az új metrókocsikra július végéig, akkor a főváros felbontja a 65 milliárd forintos szerződést.

A 2-es metróvonalra szánt metrókocsik prototípusának végleges típusengedélyét 2008. május 30-ig kellett volna megszereznie a cégnek.

Múlt szerdán egyébként a Fidesz fővárosi frakciója több mint hetven kérdést tett fel a 2-es és 4-es metró vonalaira szánt Alstom Metropolis metrószerelvények gyártásával kapcsolatban. Wintermantel Zsolt és György István szerint az ügyben több visszás dolog is történt.

Az Alstomot képviselő kommunikációs cég szintén múlt szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a technikai problémákat már kijavították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik