Gazdaság

Július elsején startol a magyar áramtőzsde

Hosszú előkészületek után július elsején megnyílik a Budapesti Áramtőzsde, megkezdődik a kereskedés a HUPX-on.

A kereskedés lényegében reggel történik, de a korábban 9.30-ra tervezett zárást a kereskedők kérésére eltolták 10.45-re. Az üzleteket euróban számolva megawattórában kötik a tőzsdén, de a KELER KSZF-en keresztül lehetőség van forintban történő elszámolásra is.

Medveczki Zoltán, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a budapesti áramtőzsde díjai az európai piaci árskála közepén lesznek, elég vonzóak ahhoz, hogy érdemes legyen a HUPX-on kereskedni.

A HUPX jelentős szerepet játszhat az európai piacok integrálásában, amelynek első lépése a piacok összekapcsolása lehet az országhatáron. Ez azt jelenti, hogy a magyar szervezett villamosenergia-piac fontos intézményként fogja elősegíteni az egységes európai piac létrejöttét.

A kereskedési rendszer a párizsi székhelyű EPEX Spot ETS rendszere, az ügyeletek pénzügyi elszámolását pedig a European Commodity Clearing AG (ECC) a magyar KELER KSZF részvételével végzi.

Az EPEX Spot ETS teljesen új kereskedési rendszer, gyorsabb, mint a többi és alkalmas a piacok összekapcsolására. A kereskedésben a felek megnevezése nélkül az ajánlati könyvben regisztrálják a vételi és eladási árajánlatokat és mennyiségeket, és azokat párosítja össze a rendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik