Gazdaság

Az olajfolt munkahelyek százezreit veszélyezteti

Évekig érezteti majd gazdasági hatását az olajkatasztrófa: visszaesett a Mexikói-öböl halászata, és turizmusa.

A BP olajkatasztrófája tönkretette ugyan a Mexikói-öböl turizmusát és halászatát, de úgy tűnik, hogy a katasztrófa gazdasági értelemben csak limitált mértékben terjed túl az öblön. Elemzői vélemények szerint az olajfolt hatására mindössze 1-1,5 százalékkal esik vissza az USA gazdasági növekedése.

A helyi közösségek ettől függetlenül éveken át fogják szenvedni a gazdaságukat, és környezetüket ért károkat, még akkor is, ha a nyár végére sikerül elállítani az olajszivárgást. Közgazdászok megerősítették: az év második felében kb. 250 000 öböl-menti (halászati, turisztikai) állás szűnik majd meg. A rendezéssel járó új állások nem pótolhatják a megszűnt munkahelyeket, és feltehetően sokkal kevesebbet fizetnek majd, mint a korábbiak, melynek következtében a térség vásárlóereje csökkenni fog.

A BP olajcég 20 billió dollárnyi segélyalapot hozott létre a károsultak javára, és további 100 millió dollárt különít el a munkából kiesett olajfúrók számára. Barack Obama amerikai elnök is hozzájárulásáról tett ígéretet, melynek részleteit azonban még nem hozta nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik