Gazdaság

Az Európai Bizottsághoz fordul a LIGA Szakszervezetek

A LIGA Szakszervezetek az Európai Bizottsághoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvény miatt.

A helyzet súlyosságára tekintettel a LIGA minden törvényes eszközzel él, hogy megakadályozza a törvény fennmaradását. A köztársasági elnök által is kifogásolt rendelkezések mélyen sértik az európaiság és a demokrácia elveit, mivel alapvető jogaiktól fosztják meg a köztisztviselőket – áll a társaság közleményében.

A LIGA Szakszervezetek továbbra is arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvényt, és kezdjen valós egyeztetéseket a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el újra, kibővített formában, az államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. A kormánytisztviselők munkaviszonyát az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti.

Ez a központi államigazgatás, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjait érinti. A törvény ellen több szakszervezet és párt tiltakozott korábban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik