Gazdaság

Mérsékelten erősödhet a forint

Erősödött az euró a hét végén, a térségbeli devizák és a forint mérsékelt erősödésére lehet számítani a héten.

Az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2425 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben a vasárnap késő esti 1,2434 dollár után. Pénteken még az 1,2400 dollár alatti euró árfolyam volt a jellemző.

A forintot 276,51-es euró árfolyamon jegyezték hétfőn reggel, szemben a vasárnap esti 278,00 forinttal.

A lengyel zloty jegyzése 4,0340 az euróval szemben a vasárnap esti 4,0241 után. Pénteken még 4,07 körül állt a jegyzés. A cseh korona hétfőn reggel 25,6910-es euró jegyzésen állt a vasárnap esti 25,6310 után.

A hétvége “nagy eseménye” a kínai jegybank szombati bejelentése volt a rugalmasabb árfolyampolitika bevezetéséről – kihangsúlyozva azonban, hogy ez nem jelenti a jüan jelentősebb felértékelését.

A kínai lépés nagy lökést adott a tőzsdei aktivitásnak az ázsiai kereskedési szakaszban és áttételesen fokozta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot a devizapiacokon is.

A forint és a térségbeli devizák árfolyama a kereskedők szerint továbbra is az euró/dollár árfolyamnak a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulását tükröző mozgásához igazodik, azaz a héten mérsékelt erősödésre lehet számítani. A forint árfolyamára nem lesz hatással a jegybank hétfői kamatdöntése, amennyiben az megfelel a piaci várakozásoknak, a kamattartásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik